Baranina i jagnięcina w Australii cieszy się coraz większą popularnością - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Baranina i jagnięcina w Australii cieszy się coraz większą popularnością

W wyniku długotrwałej suszy trwającej przez cały 2013 r. oraz w pierwszych miesiącach 2014 r.,liczba ubojów jagniąt w Australii w sezonie 2013/2014 wzrosła do najwyższego poziomu od sezonu 1971/1972 (22,1 mln sztuk), donosi FAMMU/FAPPA. W minionym sezonie Australijczycy ubili 21,9 mln sztuk jagniąt, tj. o 4% więcej niż w sezonie 2012/2013. W rezultacie produkcja mięsa jagnięcego w sezonie 2013/2014 w Australii zwiększyła się o 4% do 474,3 tys. ton. Zasoby wody w Nowej Południowej Walii obniżyły się do wyjątkowo niskiego stanu, skłaniając producentów do większego pozbywania się jagniąt oraz wpływając na ograniczenie skłonności do powiększania stad. Liczba ubojów jagniąt w tym stanie zwiększyła się o 2% do 4,9 mln sztuk. Liczba ubojów w stanie Wiktoria wzrosła o 1% do 9,6 mln sztuk, natomiast uboje w Południowej Australii obniżyły się o 2% do 3,6 mln sztuk. W Zachodniej Australii producenci odczuli skutki wyjątkowo suchego lata. Jedynie jesienią warunki pogodowe nieco się poprawiły, co skłoniło farmerów do większego ograniczania stad. W rezultacie liczba ubojów w tym stanie zwiększyła się o 25% do 2,4 mln sztuk. W sezonie 2013/2014 liczba ubojów owiec w Australii zwiększyła się w porównaniu z sezonem 2012/2013 o 23% do 10,1 mln sztuk, osiągają jednocześnie najwyższy poziom od sezonu 2008/2009. Wielu producentów aktywnie redukowało pogłowie starszych zwierząt, które utrzymywało przez poprzednie bardziej wilgotne sezony. W rezultacie produkcja mięsa baraniego w sezonie 2013/2014 wzrosła o 24% do 227,9 tys. ton. W minionym sezonie wszystkie stany, poza Tasmanią, odnotowały wzrost liczby ubojów owiec. Gorące i suche warunki podczas lata, szczególnie w Nowej Południowej Walii, skłaniały farmerów do zwiększonej redukcji owiec. Liczba ubojów tych zwierząt w stanie Wiktoria wzrosła o 33% do 3,6 mln sztuk, natomiast w stanach Nowa Południowa Walia oraz w Australii Południowej uboje owiec zwiększyły się odpowiednio o 18% do 2,5 mln sztuk oraz o 30% do 1,6 mln sztuk. Pomimo poprawy warunków pogodowych w I połowie 2014 r., w Australii Zachodniej liczba ubojów owiec wzrosła o 9% do 1,6 mln sztuk.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.