Ceny zakupu i zbytu żywca wieprzowego w 30. tygodniu 2019 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny zakupu i zbytu żywca wieprzowego w 30. tygodniu 2019 roku

W dniach 22–28 lipca 2019 r. zakłady mięsne  skupowały świnie rzeźne średnio po 5,44 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej i o 5,5% taniej w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Jednocześnie cena tego żywca była o 18% wyższa niż w analogicznym okresie 2018 r. Podobny kierunek zmian cen widoczny był na rynku unijnym. W 30. tygodniu 2019 roku za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy przeciętnie otrzymywali 173,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej,  czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% mniej niż jeszcze miesiąc wcześniej.

W porównaniu do notowań sprzed roku żywiec ten był o 20% droższy. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej przedstawiała się na poziomie 167,54 EUR/100 kg, o ponad 3% niższym niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów żywca wieprzowego niższe niż w Polsce ceny zarejestrowano m.in. w Belgii (142,30 EUR/100 kg), Holandii (158,33 EUR/100 kg), we Francji (166,00 EUR/100 kg) i w Danii (166,49 EUR/100 kg), a wyższe – m.in. w Niemczech (179,17 EUR/100 kg) i Hiszpanii (181,39 EUR/100 kg).

W krajowych zakładach mięsnych w okresie 22–28.07.2019 r. półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 8,01 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 3,5% taniej niż w miesiącu ubiegłym. Jednocześnie cena półtusz była o 19% wyższa niż w zeszłym roku.

 

Źródło: KOWR

 

Partner portalu

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.