Komisja Europejska o wspólnotowym rynku baraniny - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Komisja Europejska o wspólnotowym rynku baraniny

W 2013 r. produkcja mięsa owczego oraz koziego w UE zaczęła się stabilizować po silnym jej spadku w poprzednim roku, informuje FAMMU/FAPPA.  Przyczyniła się do tego poprawa opłacalności produkcji w sektorze, wynikająca z niższych cen zbóż oraz korzystnego poziomu cen jagniąt. Według ostatnich prognoz Komisji Europejskiej z lipca br., w 2014 r. wytwórczość netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie wyniesie prawdopodobnie 930 tys. ton, tj. będzie o 0,6% większa niż w 2013 r. W przyszłym roku produkcja może wzrosnąć o dalsze 0,7%, i wynieść 936 tys. ton. W 2014 r. Wspólnota sprowadzi prawdopodobnie 195 tys. ton mięsa owczego i koziego, tj. o 2,5% mniej niż w 2013 r. Będzie to wynik redukcji importu tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Kraj ten odczuwa braki podażowe jagniąt, a ponadto w coraz większym stopniu jest zainteresowany wywozem mięsa do Chin oraz Arabii Saudyjskiej. Ponadto przywóz mięsa baraniego z Australii do Unii nie jest w stanie wypełnić braku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Można oczekiwać, że w 2015 r. przywóz mięsa owczego i koziego do Wspólnoty nieco się poprawi (wzrost o 1,7% do 198 tys. ton). Jak prognozuje Komisja Europejska w 2014 r. konsumpcja mięsa owczego w UE obniży się o 0,2% do 1 mln 86 tys. ton, po czym w następnym roku wzrośnie o 0,9% do 1 mln 95 tys. ton. Spożycie przypadające na jednego mieszkańca będzie kształtować się w tym okresie na poziomie 1,9 kg/osobę (w wadze produktu).

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.