Litwa największym producentem drobiu - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Litwa największym producentem drobiu

Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich.

W 2015 r. poziom wytwarzania wyniósł 110,7 tys. ton i był o 11% wyższy niż w 2014 r. W 2016 r. spodziewany jest dalszy wzrost produkcji (o 7%) ze względu na korzystne ceny pasz, zwiększone spożycie wewnętrzne i eksport. Mięso drobiu dominuje w litewskiej produkcji mięsa ogółem z 42% udziałem w 2015 r. i poziomem samowystarczalności ok. 120%. Najwięksi producenci i przetwórcy drobiu na Litwie to firma Vilnius i Kaisiadorys (75% udział w rynku) oraz firma Nematekas. Litwa jest eksporterem netto mięsa drobiu, w 2015 r. wysyłki wyniosły 52,2 tys. ton i były o 8% wyższe niż w 2014 r., co stanowiło prawie połowę krajowej produkcji. W ciągu pierwszych trzech kwartałów br. wolumen eksportu wzrósł o 2%, a jego wartość sięgnęła 87 mln USD.

Głównymi odbiorcami unijnymi były Holandia i Łotwa, a spoza UE – Ukraina, Wietnam i Hongkong. Import mięsa drobiu w 2015 r. wyniósł 44,3 tys. ton i był o 22% niższy niż w 2014 r. z uwagi na wyższą produkcję krajową.

Największym dostawcą była Polska z 70% udziałem w całkowitym przywozie. W strukturze towarowej przeważały elementy i podroby kurcząt do dalszego przetwórstwa.

Średnie spożycie mięsa drobiu na Litwie sięgnęło 29 kg na jednego mieszkańca i w skali roku wzrosło o 11%, a w ciągu ostatniej dekady zwiększyło się dwukrotnie. Produkcja jaj na Litwie w 2015 r. wyniosła 786 mln szt. i była o 2% niższa niż rok wcześniej. Średnie spożycie jaj to 275 szt. na jednego mieszkańca i w ciągu roku nie uległo zmianie. Źródło: FAMMU/FAPA 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.