Pierwsze efekty wizyty w Algierii - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Pierwsze efekty wizyty w Algierii

Pierwszym efektem rozmów, przeprowadzonych podczas wizyty ministra Marka Sawickiego w Algierii, w kwietniu br., jest dzisiejsze spotkanie z przedstawicielami algierskich instytutów, dyrektorem Instytutu Technik Hodowli Zwierząt dr Ahmedem Boudjenah oraz dr dyrektorem Krajowego Centrum Inseminacji i Badań Genetycznych Algierii Allaoua Bouchemal, przebywającymi w Polsce na zaproszenie dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie prof. Mariusza K. Piskuły.

Minister wyraził satysfakcję z intensyfikacji współpracy naukowej z algierskimi partnerami podkreślając, że potencjał szeroko pojmowanej współpracy jest nadal niewykorzystany.

- Biorąc pod uwagę potencjał ludnościowy i gospodarczy, to nasza dotychczasowa współpraca jest dalece niewystarczająca – zwrócił uwagę minister Marek Sawicki podczas spotkania z naukowcami z Algierii i z Polskiej Akademii Nauk.

- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem bardzo wysokiego poziomu technologicznego i osiągnięć polskiej nauki w zakresie hodowli i rozrodu zwierząt a także gospodarstw rolnych i zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, które dzięki uprzejmości gospodarzy mieliśmy okazję zwiedzać podczas naszego pobytu w Polsce – podkreślali dyrektorzy algierskich instytutów naukowych.

Podczas spotkania omawiano kwestię dalszych, interesujących perspektyw polsko-algierskiej współpracy naukowo-eksperckiej, będącej również tematem rozmów podczas kwietniowej wizyty ministra Marka Sawickiego w Algierii.

Goście wyrazili duże zainteresowanie nawiązaniem bliższej współpracy zwłaszcza w zakresie hodowli, żywienia i rozrodu zwierząt. Poinformowali o zamiarach stworzenia wzorcowego, polskiego gospodarstwa rolnego na terenie swojego kraju, które w dalszej perspektywie czasowej mogłoby być powtórzone w kilku regionach Algierii.

Strona algierska przyznała, że kwietniowa wizyta przedstawicieli polskich instytutów naukowych towarzyszących ministrowi Sawickiemu, wywarła pozytywny wpływ na dalszy rozwój polsko-algierskiej współpracy w dziedzinie nauki. Pokłosiem przeprowadzonych wówczas rozmów jest zarówno ta wizyta, jak i rozpoczynająca się dziś (23 lipca br.) wizyta przedstawicieli algierskich instytutów naukowo-badawczych odpowiedzialnych za kwestie upraw roślin.

Minister Marek Sawicki przyjął z zadowoleniem plany wspólnych inicjatyw zaprezentowane podczas spotkania, dotyczące wymiany myśli naukowej w zakresie hodowli i inseminacji zwierząt. Zwrócił jednak uwagę, że gwarancją sukcesu jest jednoczesne zaangażowanie instytutów badawczych, podmiotów odpowiedzialnych za produkcję rolną, przetwórstwo, eksport oraz inwestycje. Korzystając z okazji, minister Marek Sawicki poinformował o rozmowach prowadzonych z przedstawicielami producentów i eksporterów w celu zbudowania grupy, która mogłaby wspólnie inwestować ze stroną algierską w przechowalnictwo i przetwórstwo.

- Polska jest obecnie 5. producentem żywności w Unii Europejskiej, a biorąc pod uwagę dynamikę wzrostu, niedługo może stać się czwartym – podkreślił minister Sawicki zwracając jednocześnie uwagę na szeroki wachlarz możliwej współpracy w zakresie produkcji i przetwórstwa.

Podsumowując spotkanie minister poinformował o planach obsadzenia do końca roku stanowiska radcy ds. rolnych przy polskiej ambasadzie w Algierii.

Źródło: MRiRW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.