Spadek eksportu wołowiny z Australii w marcu br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Spadek eksportu wołowiny z Australii w marcu br.

W marcu br. Australijczycy wyeksportowali łącznie 90,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6% mniej niż przed rokiem. Spadek ten odzwierciedlał redukcję podaży wołowiny na rynku australijskim. Warto jednak zauważyć, że wywóz w marcu br. był o 21% większy niż miesiąc wcześniej.

W marcu br. do Japonii trafiło 28,2 tys. ton australijskiej wołowiny, tj. o 12% więcej niż przed rokiem oraz najwięcej od lipca 2013 r. Dalszemu zwiększeniu wywozu w tym kierunku sprzyjać będzie redukcja stawek celnych, która nastąpiła od 1 kwietnia br., co przewidywała umowa o wolnym handlu (JAEPA) zawarta między obu krajami.

Wywóz do Stanów Zjednoczonych zwiększył się w marcu br. o 27% w stosunku do lutego br., do blisko 22 tys. ton. Wysoka dynamika wzrostu wynikała w dużej mierze z niskiego poziomu eksportu odnotowanego miesiąc wcześniej. W tym samym miesiącu, eksport australijskiej wołowiny do Chin zwiększył się o 8% w stosunku do marca 2016 r., do 10,6 tys. ton.

W dłuższej perspektywie eksport do Chin powinien dalej wzrastać za sprawą ułatwionego dostępu dla chłodzonej wołowiny, której wywóz był dotychczas ograniczony do kilku australijskich dostawców. Trzeba podkreślić, że redukcja podaży wołowiny na rynku australijskim wpłynęła na zmniejszenie wywozu tego gatunku mięsa do innych ważnych rynków zbytu.

Eksport do Korei Południowej obniżył się w marcu br. o 29% w stosunku do marca 2016 r., do 1,6 tys. ton. Z kolei sprzedaż do Indonezji zmniejszyła się o 20% do 2,7 tys. ton.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.