FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


W 34. tygodniu dalsze podwyżki wieprzowiny

W 34. tygodniu 2018 r.  cena półtusz wieprzowych na rynku polskim wzrosła o 3% w odniesieniu do poprzedniego tygodnia i średnio wynosiła 7,32 zł/kg. Była ona o 9% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż w analogicznym okresie rok wcześniej.

Na wzrost półtusz zdecydowany wpływ mają szybujące od drugiego tygodnia sierpnia 2018 r. cen zakupu żywca wieprzowego. W okresie 20–26 sierp- nia 2018 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za trzodę chlewną hodowcom płacono średnio 5,01 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 8% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 9% niższa niż przed rokiem.

Podobna sytuacja występuje w krajach UE.  W analogicznym okresie średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wynosiła 151,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzed- nim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 6% droższy niż przed miesiącem, ale o 11% tańszy niż przed rokiem. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca notowano m.in. w Czechach (o 3%), Holandii (o 10%), Francji, Belgii i Danii (o 13%), natomiast wyższe – m.in. w Niemczech (o 4%) i Wielkiej Brytanii (o 8%).

 

Źródło: KOWR 

 

Partnerzy portalu 

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.