Wymagania sanitarne dla obiektów tymczasowych na pasażu - sprzedaż wędlin - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wymagania sanitarne dla obiektów tymczasowych na pasażu - sprzedaż wędlin

 

 

Jak sprzedawać wędliny w galeriach handlowych, czyli…

WYMAGANIA SANITARNE DLA OBIEKTÓW TYMCZASOWYCH

 

 

Sprzedaż produktów mięsnych stanowi w dzisiejszych czasach ogromne wyzwanie. Najważniejszym celem jest dotarcie do jak najszerszej liczby odbiorców przy zachowaniu wszelkich warunków sanitarnych koniecznych do utrzymania najwyższej jakości produktów. Czy da się to połączyć?

Otóż producenci przetworów mięsnych, którzy znają oczekiwania rynku i pragną iść  z duchem czasu mogą skorzystać z rozwiązania jakim są obiekty tymczasowe najcześciej zlokalizowane w centrach handlowych na pasażach. Są to obiekty, które nie są trwale związane z gruntem bądź nie pozostają  w jednym miejscu dłużej niż 120 dni.

Dużym udogodnieniem dla producentów chcących otworzyć obiekt tymczasowy jest fakt, że nie podlegają regulacji przez prawo budowlane i w większości przypadków wystarczające jest zgłoszenie budowy obiektu tymczasowego do właściwego Starostwa lub Urzędu Miasta.  W dzisiejszych czasach bardzo popularne są zakupy w  galeriach handlowych, dlatego są one doskonałym miejscem na umieszczenie obiektu tymczasowego i zdobycie szerokiego grona odbiorców bez konieczności załatwiania bardzo wielu formalności.

Najważniejsze kryteria, które należy spełnić są związane z utrzymaniem odpowiedniej czystości takiego obiektu. Lokalizacja, konstrukcja i utrzymanie czystości oraz stanu technicznego muszą być takie, aby uniknąć zanieczyszczenia, należy zabezpieczyć taki obiekt również przed zwierzętami i insektami.

Nie podlega dyskusji, iż pracownicy muszą mieć zapewnione warunki do higienicznego: mycia i suszenia rąk, przechowywania odzieży roboczej i osobistej, środków czystości, sprzętu porządkowego oraz korzystania z sanitariatu i toalety (nie publicznej). Państwowa Inspekcja Sanitarna dopuszcza rozwiązanie polegające na używania do powyższych celów zaplecza właściciela obiektu lecz potrzebana jest stosowna umowa.

 Z tegoż samego powodu, czyli ze względu na specyficzne warunki działalności nie jest wymagany dostęp do wody bieżącej w obiekcie. Warunkiem jest jednak zapewnienie  odpowiedniej ilości gorącej i zimnej wody pitnej.

Okazuje się, że podczas tworzenia powierzchni mających kontakt z żywnością duże znaczenie ma walor praktyczny.  Powierzchnie te muszą być w dobrym stanie oraz łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Dlatego też preferowane są w tej kwestii powierzchnie: gładkie, zmywalne, odporne na korozję i wykonane tworzyw nietoksycznych. Można używać innych materiałów pod warunkiem, że spełniają podstawowe kryteria i można to udowodnić przed właściwymi organami.  Także surowiec, z którego wykonane są narzędzia pracy oraz sprzęt musi być łatwy w utrzymaniu oraz odporny na korozję. Czyszczenie i dezynfekcja takiego sprzętu także powinny odbywać się w odpowiednich warunkach. Wszystie materiały, urządzenia i sprzęt powinny posiadać odpowiednie certyfikaty.  

Nie ulega wątpliwości, że jedne  z najważniejszych wymagań sanitarnych dotyczą przechowywania mięsa i wędlin.  Muszą one być składowane w odpowiednich warunkach chłodniczych, posegregowane oraz w sposób umożliwiający monitorowanie temperatury i jej zapisywanie.

Należy zadbać odpowiednio o utylizację niejadalnych substancji i odpadków. Wymagana jest podpisana umowa z firmą specjalizującą się w unieszkodliwianiu odpadów spożywczych. Zarówno płynne i stałe, powinny być przechowywane oraz usuwane w higienicznych warunkach. Do przechowywania najlepiej posłużą specjalnie skonstruowane, utrzymane w dobrym stanie, szczelnie zamykane pojemniki. Istotne jest, aby utylizacja odpadków odbywała się w taki sposób, aby nie stanowić bezpośredniego lub pośredniego źródła zanieczyszczenia.

Obiekty tymczasowe podlegają zatwierdzeniu i wpisowi do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowego Inspektoratu Sanitarnego. Należy pamiętać o złożeniu wniosku na  14 dni przez zamiarem rozpoczęcia planowanej działalności. W przypadku obiektu tymczasowego właściwym organem  jest Powiatowy Inspektorat Sanitarny ze względu na miejsce wykonywania działalności.

Spełnienie powyższych wymagań sanitarnych w połączeniu z wysokiej jakości produktami gwarantuje sprawne działanie punktu handlowego jak również buduje pozytywny wizerunek firmy.

 

Jeśli są Państwo zaintersowani takim stoiskiem prosimy o kontakt 606 734 995. 

 

Źródło

Podstawy prawne:

1. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r. z późn. zm.)

2. Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 191 z 30 kwietnia 2004 r. z późn. zm.),

3. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.).

 

 

 

 

  • Grzegorz M: 2016-07-10 18:31:47
    Ciekawy artykuł. Jeśli ktoś chciałby przeczytać więcej informacji to znajdują się one tutaj: http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3,18,39,24,55160,20110906,wymagania-dla-pomieszczen-i-urzadzen-higienicznosanitarnych.html . Chociaż w mniej przystępnej formie ;).

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.