FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Wędzenie wędlin tradycyjnych - rewelacyjne rozwiązanie, czyli płynne wędzenie.

W związku z nowymi przepisami dotyczącymi zakazu tradycyjnego wędzenia wiele zakładów mięsnych produkujących wyroby wędzone stawia pod znakiem zapytania dalszy rozwój swojej działalności. A wszystko to jest wynikiem błędnych informacji podawanych przez niektóre media, wskazujących iż najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu  w mięsie i wyrobach mięsnych wynosi 0,2 mikrograma na kilogram. Informację tę zdementował Główny Lekarz Weterynarii, który informuje, że najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)piranu zgodnie z przepisami unijnej dyrektywy mającej wejść w życie 1 września 2014r.  wynosi 2 mikrogramy na kilogram.

Polskie przedsiębiorstwa w związku z koniecznością obniżenia poziomu benzo(a)pirenu  w wyrobach będą musiały dokonać zmian w procesie produkcyjnym. Odpowiedzią na rozwiązanie tego problemu jest wędzenie przy pomocy koncentratu dymu płynnego firmy AutomaTech z Brodnicy.  

   Preparaty dymowe są produkowane od wczesnych lat 60 ubiegłego stulecia. Jako jedni z pierwszych w Europie Polacy wytwarzali płynny dym i aromaty dymowe, stosowane w przemyśle spożywczym. Miały one zdecydowanie inne formy i wydajności. Na przestrzeni lat preparaty dymowe zmieniały się i dzisiaj są już doskonałym suplementem dymowym.  Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne.  Dzięki swoim właściwościom można wróżyć dalszy sukces koncentratów dymnych w przemyśle spożywczym, szczególnie jednak w przemyśle mięsnym.

Przy produkcji płynnego dymu wióry twardego drewna są sortowane i suszone. W ten sposób przygotowane  są przerabiane w wytwarzaczu dymu w procesie ciągłej pirolizy (rozkładu termicznego). Świeżo powstały w ten sposób dym wytworzony z naturalnego drewna jest kondensowany z wodą w cylindrze absorpcyjnym przy pomocy prądu zwrotnego. Poprzez dalsze dodanie dymu otrzymuje się produkt skondensowany.

Wytworzony koncentrat dymny zawiera w roztworze wodnym wszystkie rozpuszczalne w wodzie składniki dymu oraz nierozpuszczalne w wodzie pozostałe składniki, które w procesie sedymentacji oddzielane są podczas składowania lub oddzielane poprzez filtrowanie. Wraz ze składnikami stałymi usuwane są także wszystkie materiały smoliste łącznie z wielopierścieniowymi aromatycznymi węglowodorami.

Przy zastosowaniu płynnego dymu i aromatów dymnych możliwe są różne technologie. Najbardziej rozpowszechnionym zastosowaniem w przemyśle mięsnym jest atomizacja lub rozpylanie płynnego dymu w urządzeniu wędzarniczym. Inne procesy stosowane w przemyśle mięsnym to natryskiwanie, zanurzanie

Zdecydowanymi zaletami rozpylania płynnego dymu w urządzeniu wędzarniczym są:

  • powtarzalność jakości wędzenia
  • równomiernie rozłożony kolor oraz smak dymu przy wędzeniu,
  • wędzenie nie stwarzające problemu z ochroną środowiska,
  • wędzenie nie stwarzające problemu ze ściekami,
  • zdecydowanie zmniejszone koszty czyszczenia,
  • zdecydowanie zredukowany zakres prac konserwacyjnych dotyczących urządzeń wędzarniczych,
  • zdecydowany wzrost wydajności urządzeń wędzarniczych,
  • brak konieczności kosztownego usuwania smoły i popiołu,
  • brak konieczności zamontowania katalizatora,
  • brak niebezpieczeństwa powstania pożaru i wybuchu,
  • polepszone warunki higieniczne na wydziale wędzarni.          

AutomaTech od 15 lat jest dostawcą urządzeń, preparatów dymowych i technologii płynnego wędzenia w zakładach produkcji spożywczej w kraju i europie.

      Proponujemy Państwu urządzenie które od wielu lat sprawdza się w komorach wędzarniczych i pozwala osiągnąć rewelacyjne wyniki w procesie wędzenia.
Otrzymany dym rożni się od dymu wytworzonego podczas spalania drewna tym, że jednostkowa cząsteczka rozproszona w powietrzu jest mniejsza od jednego mikrona i mniejsza od cząsteczki dymu powstającego w wyniku spalania drewna.

      Efekt wędzenia staje się przez to wydajniejszy dzięki lepszej, szybszej penetracji komory wędzarniczej i produktu. Dym powstały z kondensatu dymu wędzarniczego wolny jest od jakichkolwiek związków smoły co znacznie redukuje zanieczyszczanie komory wydłużając w ten sposób żywotność samej komory przy jednoczesnej redukcji kosztów mycia o około 30%, a utrzymania sprzętu w pełnej sprawności o 90%.

      Proces atomizacji pozwala wędzić zarówno na ciepło jak i na zimno, a także doskonale nadaje się do popularnego wędzenia w czasie parzenia. Zastosowanie technologii opartej o kondensat dymu wędzarniczego pozwala w pełni kontrolować proces wędzenia, a co za tym idzie przyczynia się do wzrostu jakości produktów, maleją koszty, a cały proces wędzenia w pełni sprzyja nie tylko środowisku naturalnemu, ale także zapewnia bezpieczne stanowisko pracy na wydziale wędzarni. Dodatkowo wędzenie za pomocą urządzeniapozwala ograniczyć emisję CO2 praktycznie do zera.

 

Urządzenia dla przemysłu mięsnego- AutomaTech

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.