Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych d/s Wyżywienia i Rolnictwa w sierpniu 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł 127,95 pkt i wzrósł o 0,7 pkt w stosunku do wartości z lipca br. i o 5,9 pkt w stosunku do poziomu sprzed roku, osiągając nowy najwyższy poziom w historii. Wzrost indeksu był spowodowany utrzymującymi się światowymi cenami mięsa wołowego i jagnięcego, co spowodowało spadek cen drobiu i stabilizację cen wieprzowiny.
Globalne ceny mięsa wołowego osiągnęły nowy rekordowy poziom, dzięki silnemu popytowi ze strony Stanów Zjednoczonych, co wywarło presję na wzrost notowań wołowiny z Australii. Ponadto silny popyt z Chin wpłynął na utrzymanie cen brazylijskiej wołowiny na wysokim poziomie, mimo zmniejszonej sprzedaży do Stanów Zjednoczonych po wprowadzeniu dodatkowych ceł.
Ceny mięsa jagnięcego wzrosły piąty miesiąc z rzędu, ze względu na ograniczoną podaż z Oceanii, przy większych dostawach kierowanych na bardziej dochodowe rynki, m.in. Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
Równowaga podażowo-popytowa na rynku międzynarodowym skutkowała stabilizacją cen mięsa wieprzowego.
Natomiast globalne ceny mięsa drobiowego odnotowały spadek na skutek zwiększonej podaży z Brazylii.
Źródło: KOWR





















