Polska to liczący się eksporter wołowiny w Unii Europejskiej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska to liczący się eksporter wołowiny w Unii Europejskiej

Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, Polska jest liczącym się unijnym eksporterem wołowiny poza obszar celny Unii Europejskiej, jednak przeważająca część wolumenu produkcji sprzedawanej za granicę kierowana jest do krajówUE. W pierwszym kwartale 2020 r. wolumen eksportu produktów wołowych z Polski był większy niż przed rokiem. Jednak od marca 2020 r. na skutek rozprzestrzeniania się na świecie koronawirusa nastąpiły zakłócenia logistyczne w wymianie międzynarodowej. Zamknięcie granic i punktów gastronomicznych oraz wprowadzenie ograniczeń w przemieszczaniu się ludzi w połowiemarca br. miało także wpływ wyniki handlu zagranicznego wołowiną. W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. z kraju wyeksportowano 148 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem. Łączne przychody z eksportu produktów wołowych i cielęcych wyniosły 480,5 mln EUR (2,1 mld zł) i były o 2% niższe niż w analogicznym okresie 2019 r.

Na względnie niskim poziomie kształtował się przywóz produktów wołowych. W okresie czterech miesięcy 2020 r. do Polski zaimportowano 15 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów woło- wych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz) za 50 mln EUR (215 mln zł), odpowiednio o 12% i 16% mniejniż przed rokiem. W wolumenie importu 54% stanowiło mięso, a 35% – bydło żywe.

W strukturze asortymentowej eksportu produktów wołowych z Polski 90% udział miało mięso. W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. z Polski wyeksportowano 117 tys. ton mięsa wołowego (w wadze produktu), z tego 108 tys. ton do UE. Największymi odbiorcami tego asortymentu były: Włochy (22% – 26 tys. ton), Niemcy (18% – 21 tys. ton), Niderlandy (11% – 13 tys. ton), Hiszpania (8% – 9 tys. ton), Wielka Brytania (5% – 6 tys. ton), a spoza UE – Izrael (3% – 3,5 tys. ton).


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.