Od 14–20.04.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 6,81 zł/kg. Była ona o 2% niższa niż przed tygodniem, ale o 16% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wieprzowy był o 10% tańszy.
W trzecim tygodniu kwietnia br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 10,70 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 22,5% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe były o 2% tańsze niż w analogicznym okresie 2024 r.
Z kolei średnia cena zakupu żywca wołowego w tym okresie kształtowała się na poziomie 12,19 zł/kg, o 1% wyższym niż przed tygodniem, ale o 1% niższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 23% droższy niż przed rokiem.
Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 24,30 zł/kg, o 14 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 10 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 19% wyższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR